Odbory DP Praha

Odborové sdružení

Setkání s delegaci jihokorejských odborářů v DP Praha


Setkání s delegaci jihokorejských odborářů v DP Praha

 

Praha – Naše odborová organizace ODPP.cz ve spolupráci se svazem OSPEA přivítali v sídle DP hl. m. Prahy, a.s. početnou 20 člennou delegaci jihokorejských odborových svazů.

 

Mezi účastníky byli přítomní i předsedove dvou odborových svazu z Metro Soul:

  • Kwon O Hun ze Seoul Metropiltan Rapid transit Corp. Union trade  a

  • Roh Kwangpyo ze Seoul Model

Foto: odpp.cz

 

Jihokorejští odboráři se zajímali o délku dovolené a její čerpání v České republice a v DP Praha, o délku pracovních dob, o nahrazování zaměstnanců v době dovolenek, v době nemoci, výši mzdy, vzdělávání, osvědčování zdravotní způsobilosti zejména u řidičů MHD a benefitní programy v DP Praha a další…

 

Delegace jihokorejských odoborářů v DP Praha – 14.3.2018  – Foto: odpp.cz

 

Jako zajímavost jsme se dozvěděli, že:

 

– Metro Soul je státní podnik

– v Jihokorejské republice ze zákona u jedné firmy mohou působit max. 2 odborové organizace (nebo svazy) a proto například v Metro Soul, kde mají 10 metro line mají rozdělené působení jedna organizace na 1. až 5. linka a druhá org. na 6. až 10 linka.

 

⊆⊇  Odbory na linkách 1. až 5. metra mají 6.000 členů a

⊆⊇  druhá odborová org. na linkách 6. až 10. linka metra

         má kolem 8.000 členů.

 

Průměrná mzda v Metro Soul se pohybuje v přepočtu kolem 67.000 Kč. Na druhé straně na nájem za bydlení zaplatí 1/3 příjmu.

Pokud jde o dovolenku v Jižní Koreji , tak mají ze zákona 5 týdnu, ale čerpají obvykle polovinu dovolenky a tu druhou si nechávají proplatit, protože vlastníci často využívají takové situace k ukončení prac. poměru a najímají nové zaměstnance s nižšími mzdami.

 

Pokud jde o kolektivní vyjednávání, tak je to obdobné jako v ČR. Případná stávka z kolektivního vyjednávání má podobná pravidla.

 

Na závěr setkání vyjadřil vedoucí dlegace jihokorejskýchj odborových zástupců vřelé poděkování za přijetí a setkání a současně předal nám pozvání na mezinárodní konferenci, kterou budou pořádat doprávaci z hlavního města Jižní Koreje.

 

 


 

Fotogalerie:

 

 

 

 


 

Šperkovnice jako poděkování

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Updated: 29.3.2018 — 18:44
odpp.cz © 2010 - 2024 Frontier Theme